Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό θηλαστικό το οποίο τρέφεται με γάλα ακόμα και μετά τον απογαλακτισμό του, και μπορεί να αφομοιώσει το γάλα κάποιου άλλου ζώου, εκτός από το μητρικό του. Το γάλα είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού, εφόσον αποτελεί την αποκλειστική τροφή κατά τα πρώτα στάδια της ανθρώπινης ζωής. Υπάρχουν πολλά είδη γάλακτος, ωστόσο το πιο συνηθισμένο είναι το αγελαδινό γάλα.
Το αγελαδινό γάλα είναι μια πλήρης τροφή που καλύπτει πολλές από τις ανάγκες που έχει ο ανθρώπινος οργανισμός.
- Είναι μία καλή πηγή ζωικής πρωτεΐνης, η οποία συμβάλλει στην αποκατάσταση του μυϊκού ιστού. Η κυριότερη πρωτεΐνη του είναι η καζεΐνη. Τα πεπτίδια που προέρχονται από την καζεΐνη ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού, ρυθμίζουν τη σωστή πίεση του αίματος, βοηθούν στην αντιμετώπιση του καθημερινού στρες και διαθέτουν καταπραϋντικές ιδιότητες
- Περιέχει φυσικά σάκχαρα, ένα από τα οποία είναι η λακτόζη, η οποία ενισχύει την απορρόφηση ασβεστίου από το έντερο
- Αποτελεί εξαιρετικό συνδυασμό όλων των μακροθρεπτικών συστατικών, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος μαζί, σε άριστη αναλογία μεταξύ τους
- Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, ένα στοιχείο που συμβάλλει στην καλή ανάπτυξη και υγεία των οστών και των δοντιών, ενώ λαμβάνει μέρος και σε πολλές ρυθμιστικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, της πήξης του αίματος, της παραγωγής ορμονών, της συστολής των μυών και της ενεργοποίησης ενζύμων
- Περιέχει τη βιταμίνη D, μία λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία αυξάνει την απορρόφηση και αξιοποίηση του ασβεστίου από τον οργανισμό
- Περιέχει σημαντικά για τον οργανισμό μέταλλα όπως φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο, χλώριο και βιταμίνες Α και Β2, Β3, Β5, Β12.