Μάθε τα 10 συστατικά του που ενισχύουν το σώμα μας

Γιατί το γάλα μας κάνει καλό;

Μάθε τα 10 συστατικά του που ενισχύουν το σώμα μας

Η ποιότητα του γάλακτος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τόπο και τις συνθήκες που ζουν οι αγελάδες, καθώς και από τις τροφές τους. Τα θρεπτικά στοιχεία που μας προσφέρει είναι πολλά και βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

  1. Το κυριότερο μέταλλο που περιέχεται στο αγελαδινό γάλα είναι το ασβέστιο. Τα 100 γραμμάρια μας δίνουν 118mg ασβεστίου καλύπτοντας το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
  2. Η βιταμίνη D που περιέχεται στο αγελαδινό γάλα βοηθάει στη θωράκιση του ανοσοποιητικού, ενισχύει την καλή διάθεση και βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου.
  3. Το αγελαδινό γάλα είναι η κύρια πηγή βιοδραστικών συστατικών, όπως είναι τα πεπτίδια που απελευθερώνονται από την καζεΐνη. Τα πεπτίδια αυτά ρυθμίζουν την πίεση του αίματος, τονώνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και λειτουργούν καταπραϋντικά ως προς το στρες.
  4. Οι πρωτεΐνες του γάλακτος περιέχουν αμινοξέα που συμβάλλουν στην απόκτηση γερών μυών. Οι ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα σε αμινοξέα καλύπτονται με δύο ποτήρια γάλα.
  5. Ο ψευδάργυρος που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα συμβάλλει καθοριστικά στη σωστή σωματική, αλλά και νοητική ανάπτυξη των παιδιών.
  6. Το γάλα συγκεντρώνει μεγάλες ποσότητες φωσφόρου που βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη των δοντιών και του μυικού ιστού, καθώς και στο σχηματισμό και καλή διατήρηση των οστών.
  7. Το κάλιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που διατηρεί σταθερά τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών στο αίμα, προστατεύει από κράμπες και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος. Ένα φλιτζάνι αγελαδινού γάλακτος περιέχει έως και 446 mg κάλιο.
  8. Το μαγνήσιο που περιέχει το αγελαδινό γάλα είναι ένα σημαντικό μέταλλο που ενισχύει την καλή λειτουργία του νευρικού και μυικού συστήματος.
  9. Η υγεία του δέρματος, η καλή όραση και η αύξηση των ιστών είναι μερικά από τα οφέλη της βιταμίνης Α που συγκεντρώνεται σε υψηλή περιεκτικότητα στο γάλα.
  10. Εξίσου σημαντικό ρόλο στην ανάπλαση των ιστών, την καλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού έχει και η βιταμίνη Β12 από την οποία χρειαζόμαστε 2,4mg ημερησίως και δύο φλιτζάνια γάλα μας παρέχουν όλη την απαραίτητη ποσότητα.